Hur gör man 100% svensk julmat?

Går det? Klart det gör! Delvis.. för man kan inte få tag på svenska risgryn till gröten eller risalamaltan. Men! Julbordet består ofta av traditionsenliga rätter som har en lång historia. Det gör att många av dessa rätter är baserade på råvaror som antingen är i säsong här hos oss just nu eller som har kunnat lagras på ett bra sätt från andra årstider.   

Det finns massor av underbara svenska råvaror att göra julmat av så som kål, rotsaker och gryn av olika slag. Jag håller helt med IKEA om att kålen är julens finaste råvara! Så back to basics helt enkelt!

Kål är säsongens supermat – ljuvligt gott och vackert dessutom fullpackat med vitaminer och mineraler.

IKEA – Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Självklart är där otroligt svårt att få tag på svenska risgryn till gröten, apelsiner till risalamaltan och julkryddor som ger den riktigt juliga smaken till allt från köttbullar till varm rödkål.  Vissa julkryddor så som kanel, nejlika och kryddpeppar är lite svåra att ersätta, men många andra råvaror kan man hitta ett svenskt alternativ till om man ju vill göra ett mer svensk julbord. 

Tips:


Krispig rödkålsallad med äpple och rostade hasselnötter, IKEA

Säg att man ska göra en härlig julig sallad, till exempel Krispig rödkålsallad med äpple och rostade hasselnötter, så ska man göra en fräsch dressing med citronsaft i. Gör då samma dressing men använd pressad havtorn istället!

Om det står att man ska använda spenat eller ruccola i en sallad, som exempel Ljummen brysselkålsallad med valnötter och pancetta, använd istället grönkål! Antigen råa masserade med rapsolja och lite salt eller ljummet stekta. Det är såå gott!