Vad är egentligen det svenska guldet?

Det är saffran såklart! För en månad sedan kunde jag aldrig tänka mig att en sådan exotisk krydda som saffran kunde odlas i Sverige. När Silvia från “Saffranstorp” talade om att hon odlat saffran i Sverige i flera år och dessutom helt naturligt, inte ens med extra bevattning, så blev jag helt förstummad!


Saffranskrokus (Crocus sativus), en art i familjen irisväxter. (Bild: Wikipedia)

Det är helt fantastiskt tänkte jag och började läsa på mer om vart saffran brukar komma ifrån och hur det odlas. Saffran är pistillerna från en krokusblomma och odlas ofta i Iran och Afghanistan. Varje blomma har tre pistiller och varje pistill plockas för hand. Inte undra på att saffran är världens dyraste krydda! För att få ett kilo torkad saffran krävs minst 100 000 krokusar (alltså ca 50 blommor för 0,5g!) vilket motsvarar en odlingsyta motsvarande två fotbollsplaner.

Iran och Afghanistan står för över 90% av världsproduktionen av saffran och visst är det delvis på grund av klimat, jordmån och kultur, men framför är det på grund av den billiga arbetskraften. Ända fram till 1980 stod nämligen Spanien för 70% av världens saffransproduktion. På 1990 talet ökade produktionen i Iran och minskade i Spanien. Spanien började istället importera saffran från Iran och Afghanistan för att mala, packa och sälja vidare. Idag är det bara någon procent av den saffran som exporteras från spanien som faktiskt är odlad där. Det är lite lurigt, då kan det stå att den är från Spanien för att den är packad där, men egentligen är den odlad i Iran. Så lurig är livsmedelsbranschen…    

Jag brukar tänka efter lite extra när varor kommer ifrån länder jag vet kan ha dåliga arbetsförhållanden och använder sig av barnarbete. Speciellt när jag vet att det handlar om ett grovt arbete eller handarbete. Så därför skulle jag vilja varna för saffran som kommer från Afghanistan och Iran. Jag vet att många arbetande kvinnor i den här delen av världen får dåligt eller inget betalt för sitt arbete och att barnarbete förekommer. Det finns dock fair trade saffran från dessa regioner, jag ringde till North & South fair trade och frågade om deras saffran. De säger att deras fairtrade märkta saffran odlas av ett företag som drivs av endast kvinnor och att de har övergått från opiumodling till saffransodling. Det låter bra tycker jag så om man nu ska köpa saffran därifrån SKA man köpa fair trade! Men, har man som jag ändå lite svårt att lita på att de som jobbar med att skörda inte är barn och har schyssta villkor så finns det saffran från andra delar av världen.

Så att det finns en saffran från Sverige som är både helt fair trade och helt ekologisk är ju fantastiskt! Den använder jag mig av nu och framöver. En God Jul ska vara för alla!

http://mij.jmg.gu.se/wp-content/uploads/2017/01/Christmas-Fair-Trade-saffron-is-being-made-by-Afghan-children.pdf

https://www.epicurious.com/ingredients/its-time-to-start-buying-fair-trade-spices-article

http://www.xn--sljasaffran-l8a.se/ursprung.html

http://www.shenet.se/vaxter/saffran.html