Den svenska julnöten!

Du trendiga nöt. Så glad jag blev när jag hittade dig i en svensk variant. Ganska mycket mindre än dina utländska kamrater och ett oändligt pyssel att skala men minst lika god!


Valnöt (Juglans regia) en art inom familjen 
valnötsväxter. (Bild: Botany Boy)

De klassiska julnötterna är väl valnöt, hasselnöt och mandel, eller vad säger ni? Jag tänker att det kanske inte är någon slump att just valnötter och hasselnötter nötter hittas bland de klassiska julnötterna. Julen har ju på många sätt en lång historia och eftersom dessa nötter kan växa i mellersta Sverige och neråt så är det dessa nötter man hade tillgång till utan att importera förr i tiden. De lite mer moderna nötterna cashew, pistage och paranöten (som man ofta också hittar i julnötspåsar) kommer från andra delar av världen och kan inte odlas i det svenska klimatet. Jag tycker att det är fantastiskt kul att fira julen med sina närmsta nötter, hehe.  

Smaktest:

Jag gjorde ett smaktest mellan svenska små valnötterna och de större från okänt land. Min analys:

  • de större utländska nötterna smakar lite mer mjukt och milt
  • de små från Sverige smakar sötare och har en mer intensiv smak

Så om du kommer över svenska valnötter, köp några stycken och testa! Det är det värt!

Jag fick tag på mina första valnötter i oktober. Då köpte jag dom från Potatiskällaren i Kungsbacka. Senare i November stötte jag på de små nötterna i Skåne på en saluhall. i Kungsbacka.