Ljummen brysselkålsallad med valnötter

Toppengod rätt både som jullunch eller på julbordet! Testa och njut!

  • 500 g brysselkål
  • 300 g bacon
  • 4 dl valnötter
  • 1 msk, honung
  • 100 g grönkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk kallpressad havtorn (eller citronsaft)
  • 1/2 msk torkad timjan
  • rapsolja och smör att steka i
  • salt

Skala valnötterna om det har skal och rosta i en panna. Skär bacon i grova tärningar. Stek i lite olja tills de är gyllenbruna och lite knapriga på ytan. Häll av på ett papper så att fettet sugs bort. Rensa brysselkålen, dvs. ansa roten och ta bort ev. bruna blad och dela på mitten. Riv bort små bitar från stjälkarna på grönkålen och massera bladen med lite rapsolja. Stek brysselkålen i olja på ganska hög värme tills de har en gyllenbrun yta. Salta, tillsätt vitlök, timjan och fräs en minut till. Ringla över honungen och en klick smör. Rör runt, sänk värmen något och fräs några minuter tills de börjar bli mjuka. Blanda ihop grönkålen, varm brysselkål, havtorn och bacon i en skål och toppa med rostade valnötter.

Hitta det svenskt:

Titta på ursprung på brysselkål, grönkål, vitlök, rapsolja och honung. Det borde finnas i din butik. Annars fråga efter det så de får skämmas lite om det inte har detta från Sverige.

Jag köper alltid bacon utan E250 från Melins, det säljs bland annat på Fram ekolivs i Göteborg. Det är inte 100% säker att djuren har fått svenskt foder eftersom de kommer från flera olika gårdar men mestadels skulle vara svenskt.

Timjan har jag från mitt absoluta favoritkryddföretag Österlenkryddor. Deras kryddor är helt fantastiska och jag rekommenderar verkligen deras timjan!

Du kan köpa havtorn antingen som hela bär att pressa själv från frysdisken eller som färdigpressad råsaft från CC’s havtornsdelikatesser Den färdigpressade finns också på bland annat Fram ekolivs i Göteborg.

Valnötter är svårt, det finns ingen kommersiell produktion i Sverige idag. Så om du får tag i dess guldklimpar, köp på dig så du har! Annars rekommenderar jag valnötter med skal på de tycker jag är godast och ingen plast är behöver det vara runt heller!

När det gäller smör har jag hittat ett smör på block som garanterar att korna har fått svenskt foder. Det är Skånemejeriers smör. Det rekommenderar jag!

Svenskmoddat recept från IKEA – http://livethemma.ikea.se/julens-finaste-ravara/