Gröt eller stuvade matgryn?

Vi gör gröt på så många olika sätt av så många olika gryn. De flesta grynen odlar vi i Sverige men risgryn är ett undantag. Så, finns det något svenskt substitut till ris att göra gröt på?

”Det smakar inte äckligt men kanske mer som stuvade matgryn än risgrynsgröt.”

Här har jag testat att göra julgröt på korngryn. Korngrynsgröt helt enkelt. Receptet hittade jag hos Martha och alla ingredienser utom saltet går att få tag på 100% svenska. Förr i tiden åt man sällan ris eftersom det var en importvara så jag tänkte att man kanske gjorde gröt på korngryn istället. Men det visade sig inte vara helt rätt tänkt. Min Farfar som är 94 år minns att de åt risgrynsgröt på jul. Det var inte så vanligt att de åt ris i vanliga fall men på jul var det ris som gällde. Det var alltså då man lyxade till det med gryn från fjärran land. Exotiskt såklart! Även om det inte ses som en exotisk råvara för oss idag.

Jag tycker inte att denhär gröten var äcklig, den smakade dock inte som risgrynsgröt. Den hade mer en smak av stuvade matgryn. Kanske är det mer ett substitut för stuvade makaroner än risgrynsgröt. Så för min del kommer jag att lyxa till det med risgryn på julafton alternativt äta havregrynsgröt men en julig touch!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.