Att handla svenskt

Att handla svenskt är för mig en känsla och en utmaning. Det känns mysigt att veta att det jag handlar är det som finns att tillgå just nu på den plats jag bor på. Jag blir stolt över mig själv när jag ser möjligheter i de i folkmun enkla råvarorna som jag handlar just nu. En utmaning för mig att göra det bästa av det jag har. För mycket valmöjligheter mår ingen bra av.

  • Kålrot
  • Rödbeta
  • Jordärtskocka
  • Morot
  • Grönkål
  • Potatis
  • Palsternacka
  • Äpplen

Men hur gör man för att handla svenskt?

”Det enkla svaret är att titta på ursprung i affären.”

Det är så man får reda på att någonting är svenskt, i alla fall när det gäller frukt och grönt. För packade livsmedel så som bönor och pasta är det lite annorlunda. Då står det ofta vart varan är packad och inget mer. Jag brukar ringa eller maila till leverantören och fråga (de i butiken brukar inte veta sådant). Jag hat full förståelse för att folk i allmänhet inte har lust att lägga sin tid på att ringa runt, det tycker jag inte att man ska behöva göra. Om jag hade fått bestämma hade ursprung och produktionskedja varit helt transparent och lätt att hitta på alla varor.

Det lite krångligare svaret får man när dessa varor ska ta plats i vardagen (om man nu inte brukar laga mat med kålrot och palsternacka utöver när man gör grönsakssoppa). Det måste ju passa in med recept eller så får man experimentera. Här tycker jag att receptkreatörer och butikskedjor har ett ansvar i att fokusera på säsongsvaror när de gör recept vilket jag faktiskt tycker redan syns i många tidningar och receptböcker. Det är mer fikus på säsong i Sverige nu är för bara ett år sedan.

Hur gör jag?

Det jag gör för att hitta inspiration till vad jag ska göra av de fina säsongsråvarorna är att sätta en råvara i focus och utgå ifrån den. Googla till exempel ”kålrot recept” eller ”palsternacka recept då får jag träff på recept som har varan som i alla fall en av flera huvudingredienser. Redan här har man kommit en lång väg i att använda säsongsråvaror. Vill man sedan ta det steget längre kan man börja fundera på vad man kan byta ut för att göra det ännu mer i säsong eller närproducerat. Kanske kan du byta ut ris mot makthavare eller matvete? Eller ersätta färsk bladspenat med frusen.

Det är faktiskt riktigt kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.