100% svenska, 100% Veganska Doughnuts

on

Inför klimatstrejken den 15/3 frågade skapade jag detta fantastsika receptet! En tjej i Växsjö ville ha ett recept på 100% vegask och 100% svensk fika och att hitta sådana recept är minsann inte lätt! Det mesta jag bakat tidiagre har varit 100% svenskt men inte veganskt och de kakor och bakverk man brukat göra 100% veganska innehåller väldigt få svenska ingredienser (nötter, kakao, kokosolja osv.). Så här fick vi tänka till! Resultatet blev UNDERBART!

Ingredienser: (ca 20 små munkar)

  • 3/4 dl nutral rapsolja
  • 2 dl havremjölk
  • 25g jäst (för söta degar)
  • 2 msk socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 5 dl vetemjöl

Till fritering

  • 1/5 l neutral rapsolja
  • socker

Såhär gör du:
Blanda rapsoljan och havremjölken i en kastrull och värm till 37 °C. Smula ner jästen och blanda tills den löst upp sig. Rör i socker, potatismjöl, vetemjöl och knåda ihop. Degen ska bli smidiga att arbeta med, om den är för kladdig så tillsätt mer mjöl. Slåt jäsa under bakduk i 60 min.
⠀⠀ ⠀
Forma små bollar eller ringar av degen och låt jäsa ytterligare 20-30 min. Värm ca 1/5 l neutral rapsolja i en kastrull till 180 °C och fritera varje boll/ring ca 2 min till den är gyllenbrun. (Om du inte har en termometer när du ska fritera så gör en mindre boll att testa med. (Blir den bränd är det för varmt, blir den inte gyllenbrun på 2 min är det för kallt.) Se till att ha ett lock till hands när du friterarså att du kan kväva ifall att oljan skulle ta eld (aldig hänt mig dock så var inte rädd). Ta upp din doughnut och låt svalna innan du doppar dom i socker! M U M S ! ! !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.