Gnocchi med svartkål och brynt smör

Detta är en RIKTIG favoriträtt! Lagom pysslig och alldeles för god! Perfekt att göra en kväll eller helg tillsammans med partnern eller barnen. Dessutom går den att göra av 100% svenska råvaror i säsong under hela vinterhalvåret!

Ingredienser:

  • 600 g kokta, kalla, potatisar
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 400 g svartkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk torkad salvia
  • 150 g prästost

Såhär gör du:
Riv potatisarna och blanda med vetemjölet, ägget, rapsoljan och salt i en bunke. Knåda ihop till en deg. Det ska gå att forma små bollar av smeten, är den för lös så tillsätt mer mjöl. Forma till ca 1cm stora bollar och tryck en gaffel i varje för att få ett räfflat mönster på ovansidan.
⠀⠀ ⠀
Skär svartkålen i grova strimlor och skiva vitlöksklyftorna. Fräs kål och vitlök i olja tills det börjar mjukna. Salta och ställ åt sidan. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i gnocchin och vänta. När gnocchin flyter upp till ytan är den klar. Hova upp dem allt eftersom de blir klara och låt rinna av i ett durkslag. Blanda gnocchin med kålen i tekpannan. Bryn smöret i en kastrull (smält smöret och låt puttra tills det bildas en brun hinna i botten) och tillsätt salvia i smöret. Häll smöret över kålen och gnocchin, riv över prästost och servera!

Kommentera