OM

Swedish Food Challenge

Välkommen till en svensk matoas!

Detta är sidan som samlar ihop allt jag har lärt mig under mina matutmaningar som jag kallar “Swedish Food Challenge”. Du hittar även fakta om råvaror och tillverkningsprocesser, recept och heta tips på hur du kan äta mer svenskt och ett helhetsperspektiv på miljö och etik inom livsmedelsindustrin.


Utmaningen

I Juni 2018 startade jag min förta utmaning. Den gick ut på att under hela månaden endast äta mat producerad i Sverige av svenska råvaror. I början var det klurigt men mot lutet av månaden då jag lärt mig mycket mer om svenska råvaror gick det jättebra och jag fick mersmak.

I oktober samma år gjorde jag min andra hela månad med endast svensk mat på menyn. Nu var det lättare dels för att jag byggt upp en kunskapsbas och dels för att oktober är en fantastisk matmånad. Jag fick uppleva skördefesten på riktigt!

Varför gör jag detta?

Jo, för att jag är en ingenjör som är innerligt intresserad av mat. Jag vill veta vart min frukost lunch och middag kommer ifrån och vad som är i den. Jag började för några år sedan ifrågasätta innehåll och ursprung på mat och mitt matintresse tog plötsligt nytt fokus. Att läsa innehållsförteckningen på varenda vara i matvarubutiken blev mer ett intresse än ett måste och jag började läsa på mer och mer. I början tyckte jag att det var svårt att förstå både vad alla ingredienser och tillsatser i förteckningen betydde och hur ursprungsland på exotiska produkter kunde vara Sverige. Livsmedelsindustrin är inte helt lätt att förstå sig på, vilket jag tycker är oacceptabelt eftersom den mer eller mindre styr vad vi konsumenter äter.

För att grundligt lära mig mer bestämde jag mig för att göra det man gör när man är ingenjör, man avgränsar! Jag avgränsade mig till Sverige och en månad. Swedish Food Challenge var född!


Detta är jag

Jag är Josefin Agnas, 27 år från Göteborg. Ovillkorligt och oåterkalleligt förälskad i mat.

En dagdrömmare som suger åt mig matfakta lika lätt som lemonad på sommaren. En envis kritiker som inte nöjer mig med spekulationer. Jag brinner för giftfri, hållbar och god mat och vill ge matsverige en ny chans att visa vilka fantastiska möjligheter som finns här i vårt avlånga land.

Fem snabba

Potatis eller Pasta

Laga mat eller Äta mat

Sommar eller Vinter

200 Blåbär eller 2 Jordgubbar

Osynlig eller Kunna flyga