Vad är svensk mat?

Vad är svensk mat? Är det husmanskost? De klassiska rätterna köttbullar med lingonsylt, sill o potatis och isterband. Eller beror det mer på vilka råvaror man använder och om de kommer från Sverige? I så fall kanske falafel på gula ärtor och lasagne med grönkål och svamp är mer svenskt.

”Det jag vill åt är närproducerad mat i säsong!”

För mig spelar det inte så stor roll hur vi definierar just ”svensk mat”. Det jag vill åt är närproducerad mat i säsong och ett sätt att uppnå detta är att äta just Svenskt. I Norden har vi våra fantastiska årstider som var och en bjuder på sitt speciella klimat. Detta gör att vi har tillgång till en hel massa olika råvaror under året. Allt från späda blad och söta bär till grova grönsaker och sträva spannmål. Man kan säga att vi är rika på råvaror!

Det som är grejen är att vi i Norden och Sverige inte har möjlighet att producera allt på samma gång. Vi har en säsongsbunden livsmedelsproduktion. Vissa råvaror håller länge och är lätta att förvara, och andra måste tillagas rätt snart efter att de skördas för att inte bli dåliga. Men, hur ska man veta vad som är i säsong? Det är inte lätt när alla möjliga sorters färska grönsaker och bär finns i mataffären året runt. Vi importerar runt 50% av allt vi äter idag vilket gör det svårt att urskilja det som är producerat i närheten från det som kommer från andra sidan jorden.

”Vi importerar runt 50% av allt vi äter idag”

Ur ett hållbarhetsperspektiv är detta inte optimalt av många anldeningar. Transporter, industrier som inte tar hänsyn till djur och natur och odling på platser där vattenåtgång är ett stort problem. Detta samtidigt som vi riskerar att tappa förmågan att producera mat i Sverige, vilket kan få förödande samhällskonsekvenser om landet hamnar i kris.

Men ta det lugnt! Du har kommit helt rätt! Här reder vi ut vad som är i säsong och vart vår mat kommer ifrån. Här får du tips om recept baserat på svenska råvaror och annan matnyttig information.