Varför svensk mat?

Det finns många anledningar att äta svenskt! Här kommer de tre bästa!

Att äta Svensk mat är ett klimatsmart val och eftersom våra svenska jordbruk har tillgång till goda naturliga förutsättningar som andra delar av världen saknar borde vi dra nytta av det. Vi har gott om färskt vatten, egen foderproduktion och en förmåga att använda mark och resurser på ett planerat, hållbart och effektivt sätt. Våra välskötta lantbruk kan producera mat med lägre miljö- och klimatpåverkan än världsgenomsnittet.

Det är gott! De klimatsmarta svenska råvarorna håller hög kvalitet och smakar otroligt gott! Det vi producerar håller generellt hög kvalite och det ska vi vara stolta över. Det beror dels på att vi värnar om djur och natur men också på vårt klimat. Under sommarhalvåret har vi många soltimmar som gör att våra grödor blir näringsrika och söta! 

Självförsörjningsgraden i Sverige idag är 50%. Det betyder att om vi slutar att importera mat så har vi så det räcker till hälften av befolkningen. Vid en kris skulle det bli ett stort problem. Vi har dock möjlighet att öka produktionen så att maten räcker till långt fler än tio miljoner människor. Det betyder att vi skulle kunna föda hela vårt land och samtidigt exportera klimatsmart mat.

Blir du sugen på att äta mer svenskt?